Reflexions

L’escola com espai identitari compartit

Noah Harari, al llibre Sapiens, explica que els grups humans complexos, per tal d’organitzar-se i treballar conjuntament de forma efectiva, necessiten tenir uns referents compartits, una identitat comuna que els cohesioni i doni sentit a la seva col·laboració. El fet de compartir uns referents comuns, una identitat basada en uns mites i unes creences respecte al món i la naturalesa del propi grup ha estat la clau que ha permès al llarg de l’evolució humana la cooperació entre individus i l’establiment de xarxes socials més enllà de la tribu. De fet, hi ha força proves arqueològiques que han portat als antropòlegs a creure que els grups humans relativament grans no van començar a formar-se fins que els Homo Sapiens van començar a imaginar mites compartits que els mantingueren units, allí es van sembrar les primeres llavors del que avui en dia són les grans religions o les nacions, és a dir, comunitats enormes de persones que se senten part d’un mateix grup pel simple fet de compartir uns determinats mites. Avui en dia es considera que hi ha un llindar crític en la capacitat organitzativa dels humans, situat aproximadament en els 150 individus. Una vegada superat aquest llindar cal buscar formes més elaborades d’organitzar-se per tal de mantenir certa cohesió i efectivitat, un negoci familiar que creix i s’acaba convertint en una gran empresa, per exemple, haurà de buscar noves formes organitzatives i reinventar-se per continuar sent eficient. En observar la història de la humanitat, però també a partir d’estudis sociològics actuals, s’ha vist que davant aquesta dificultat la millor estratègia és, a més de la creació d’una estructura organitzativa eficaç, l’aparició d’una identitat compartida.

Aquest fet sociològic hauria de ser tingut molt en compte als centres escolars per tal d’aconseguir una òptima organització i funcionament escolar que afavoreixi la implicació i participació activa de tota la comunitat educativa. L’escola pot ser entesa com un conjunt d’aules aïllades formades per vint i pocs alumnes i alguns professors, on les famílies tenen un paper d’espectadores o, de forma molt diferent, com una comunitat formada per alumnat, professorat, famílies, personal i tothom que col·labori i que conjuntament treballi per millorar la vida escolar. Si concebem l’escola d’aquesta segona manera, necessitarem construir i cohesionar aquesta comunitat educativa a partir d’una identitat compartida que afavoreixi la col·laboració efectiva entre tots els seus membres. Aquesta col·laboració serà més intensa com més fort sigui el lligam entre tota la comunitat, fet que arribarà a partir de la generació d’uns «mites», en aquests cas d’unes creences sobre què és i què ha de ser l’escola i l’educació, i uns «rituals», com poden arribar a ser determinades pràctiques escolars o les celebracions que es porten a terme a l’escola.

El mateix passarà a nivell de petits grups, ja siguin grups-classe, cicles, grups internivells o altres formes organitzatives que articulin l’escola. Per afavorir un bon clima de treball, unes relacions interpersonals positives i uns grups cohesionats caldrà buscar referents que els infants puguin utilitzar per identificar-se i desenvolupar un sentiment de pertinença a aquestes comunitats més petites, fet que millorarà la convivència, l’habilitat de fer front als problemes i conflictes de forma col·lectiva, així com la capacitat organitzativa i de treball en grup.

Com heu pogut llegir, només he parlat d’un tipus d’identitat, aquella que podem generar i compartir com a membres d’una comunitat d’aprenentatge, però les identitats impregnen el dia a dia de les escoles des de moltes altres vessants: la construcció d’identitats personals positives (o no), els models identitaris de gènere o classe social transmesos, la generació d’uns estils identitaris flexibles i polièdrics per fer front a les discriminacions… Bé, en propers articles seguiré escrivint sobre el tema que ja veieu que dona per a molt i a mi m’apassiona.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s